Anne Haimes Interior Design

Cotswold House

Chipping Norton

The conversion of two period cottages, dating back several hundred years, to create a family home with the addition of a two-storey extension at the rear of the property. The original rooms were modest in size, and did not afford good natural light due to the small windows. In one of the cottages the beams had been stained over the years in a black liquorice colour, which created an oppressive interior. The ceilings were low. Overall the property was dark and needed total refurbishment to create a harmonious and inviting interior for the family to enjoy. Outside the garden terrace area was extended and exterior lighting added to create a large and relaxed area for alfresco entertaining during summer months.

The Building Stage

Structural Design

At an early stage we opted to sandblast the beams throughout both properties, bringing them back to a light mellow tone that was then consistent and unified the proprieties. The extension at the rear of the property, which included a new staircase, created an opportunity for good natural light to flood into the main sitting room and dining area.

Lighting Design

We also designed a considered and unobtrusive lighting scheme throughout. The lighting was built up in layers allowing for general, task and ambient scenes. Leading up the staircase and on the main first floor landing, we created a seamless integration of light with the introduction of brick in the wall lights. The roof above this section of landing was opened up to insert a large roof light which created an oasis of light during daylight hours and, with the introduction of the lighting detail, gentle ambient lighting after dark.

Interior Design

The colour schemes throughout the interior were chosen to create a translucency, whilst at the same time embrace and enjoy both colour and tone. Furniture was chosen to be at ease with the architecture of the property both in shape and the material choices. Working with both pattern and texture, metal and glass, as well as painted finishes. All were chosen to compliment and enhance the core architecture of the property, picking up on the tones and textures of the beams. Bespoke cabinetry was designed and installed in the dressing room, adjacent to the master bedroom, as well as living areas. The project was completed with dressing the property in its entirety with sumptuous linens, lamps, artwork, glassware cushions and throws, etc.

Living Room

Master Dressing Room

Bedroom Three

Garden Room

Schemes


Speak to us today about realising the potential of your property


info@annehaimesinteriors.co.uk
01491 411424

Studio and Showroom
47a Bell Street, Henley-on-Thames, Oxfordshire, RG9 2BA

Boutique
42 Bell Street, Henley-on-Thames, Oxfordshire, RG9 2BG